Zhongyi Speedmaster 50mm f/0.95

ÅR: 2014
LAND: Kina
DESIGN: 10 elementer/ 7 grupper
FATNING: E-fatning
Zhongyi Speedmaster 50mm

Zhongyi Speedmaster 50mm er et monster av et objektiv. Det er lett å dra på smilebåndet med et slikt objektiv på huset. Et solid stykke mekanikk bygget i metall med hele 10 glasselementer hvorav 4 ED glass og et “ultra high refraction” element som tilsammen veier 720gram. Det er også et fysisk stort objektiv helt fritt for elektroniske kontakter (manuelt). Objektivet gir videre en god kvalitetsfølelse på høyde med Cosina produserte Voigtländer objektiver. Ytelsen på åpen blender er ganske god, noe den bør være dersom man skal velge et slikt objektiv. Men dog, litt CA, bloom og redusert skarphet kan sees på full åpning, men ikke værre en at det er levelig i forhold til den ekstra lysstyrken. Jeg har lest at enkelte har hatt problemer med dette objektivet (at deler har løsnet inne i objektivkroppen), men mitt eksemplar har oppført seg fjellstøtt hele veien. Fabrikken i Kina skal visstnok ha tatt imot å rettet feilen kostnadsfritt for de det gjelder.

Høylysene i bokeh ser litt ut som apelsinbåter gjør fra undersiden

Blenderen er trinnløs og består av 9 lameler som danner en relativ rund form nedblendet. Bildekvaliteten som jeg har vært inne på tidligere vil jeg si er god fra åpen blender og som forventet blir det bare bedre lengre nedover i registeret. Fra blender f/1.4 er det lite skavanker å spore. Objektivets billedlige karakter er mer som fra et moderne objektiv og man får ikke den klassiske tegningen som man får fra eldre objektivdesign (Sonnar, Petzval etc.). Bokeh er likevel behaglig kremet og kontrasten er i toppklasse. Er man glad i tynn dybdeskarphet og liker eksprimentering med bokeh så er dette en bra kandidat. Det er hvertfall tydelig at Kineserne blir å regne med på objektivfronten fremover. Mer detaljert informasjon finnes på Zhongyi sine nettsider.

Her kan man hvertfall ikke klage over innpakningen!
Kamera: Sony A7 II

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *