Syoptic 50mm f/1.1 II

ÅR: 2023
LAND: Kina
DESIGN: 8 elementer/ 6 grupper
FATNING: Leica M
Vekt: 390g

Syoptic 50mm f/1.1 II er et lyssterkt manuelt budsjettobjektiv produsert i Kina og er en videreutvikling av tidligere testet Syoptic 50mm f/1.1. Objektivets evne til å levere imponerende bløt og fin bokeh gjør den til et attraktivt valg blant mange entusiaster. Syoptic 50mm f/1.1 er også kjent under navnet “Mr. Ding” og kommer i flere varianter og fatninger som Nikon Z, Sony E, Canon RF og Leica M. Objektivet for Leica har et annet ytre design, og noe lengre nærgrense. Objektivet for de resterende fatningene (Z/RF/E) er tydelig inspirert av Voigtlander. Syoptic 50mm f/1.1 v.II for Leica M selges også i OEM utgave uten “branding”, og er objektivet som er testet i denne omtalen. Og for å forvirre ytterligere er Mr. Ding Mark I samme utgave som Syoptic 50mm f/1.1 II. Mr. Ding Mark II har ytterligere noen forbedringer på coating og design og kan i skrivende stund ikke kjøpes som OEM variant.

Lyssterke objektiver av har gjerne endel optiske svakheter, og de rimeligste er oftest de svakest presterende. Fra åpen blender er det derfor ikke overraskende at Syoptic 50mm f/1.1 er noe bløt og glødende der man setter fokus. Den er dog bedre en forventet, og blir gradvis skarpere når man blender ned. Nærgrensen er oppgitt til 70cm, men med et fokusadapter kan jeg halvere denne avstanden. Filterstørrelsen er Ø58 og objektivet er godt mekanisk bygget i metall. Fokustønna har passe motstand og roterer noe over 100 grader, som er vesentlig kortere en versjon I for Z-fatning. Den har klikkstopp blender fra f/1.1 til f/16 med elleve lett buede lameller. Underlig nok så hopper den fra f/8 til f/16, så dersom man ønsker blender f/11, må man stoppe halvveis mellom trinnene.

Noen forskjeller mellom versjonene

På forrige versjon av objektivet oppnådde jeg ikke uendeligfokus, og kunne bare fokusere frem til ca. 15-20 meter på åpen blender. Om det skyldes designet eller varierende kvalitet på produksjonen, vet jeg ikke. Denne varianten kan hvertfall fokusere helt frem til uendelig på åpen blender. Syoptic 50mm f/1.1 II for Leica M er relativt kompakt og veier inn med 390g, noe som er hårfint lettere en varianten for speilløse hus på 405g. Men dersom du bruker adapter veier den fort 50g mer i det endelige regnestykket. Det kan også virke som Leica M varianten vignetterer noe mer ut i hjørnene.

Tiltalende bokeh egenskaper

I forhold til lysstyrken så har den god kontroll på kromatiske avvik og jeg har sett langt verre eksempler på tregere objektiver av nyere dato. Den er også f.eks langt mindre og lettere en den noe raskere Speedmaster f/0.95 og har bedre og bløtere bokeh-egenskaper. Som et kreativt objektiv med begrenset dybdeskarphet kan Syoptic 50mm f/1.1 ha sin rettmessige plass i fotobaggen. Jeg trives kanskje aller best med den med åpen blender i situasjoner hvor jeg er ganske nært det jeg ønsker å formidle. For det er nettopp i disse situasjonene den leverer noe nytt og spennende i mitt objektivunivers.

Mr. Ding er en av mange Kinesiske småprodusenter av kameraoptikk som har dukket opp de siste årene. De har også noen flere objektiver i stallen og flere vil trolig komme i årene fremover.

Kamera: Nikon Z7

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *