Ernst Leitz Wetzlar Elmar 5cm f/3.5 (repro)

ÅR: 1951
LAND: Tyskland
DESIGN: 4 elementer/ 3 grupper
FATNING: m39
Vekt: 93g
Ernst Leitz Elmar 5cm

Forstørrelsesobjektiver er et spennede territorie som kan brukes som kameraoptikk med stort hell. Som de fleste vet ble disse objektivene flittig brukt i forstørrelsesaparater for å lage fotokopier på mørkerom. Objektivene har ingen fokuskontroll og man må derfor være litt kreativ når man tilpasser et slikt objektiv til bruk for vanlig fotografering.

Forstørrelsesobjektiver kan man plukke opp billig, men en økt popularitet i bruk av disse objektivene sammen med mellomringer eller belg for makrofotografi har presset prisene noe oppover på de mest populære modellene.

Dette Leitz objektivet er en liten juvel. Med den medfølgende forlengerringen er uendeligfokus perfekt med et vanlig m39 adapter. Har man i tillegg et adapter med fokuseringsmulighet så får man et fokusområde på ca. 0,8 meter til uendelig, noe som absolut er akseptabelt. Leitz Elmar 5cm er mer kjent som den sammenleggbare varianten man kunne klemme inn i kamerahuset ved transport og selve objektivdesignet ble produsert i ulike utgaver mellom 1925-1961.

Blenderen har ti lameler og har et arbeidsområde mellom f/3.5 til f/16. Bildekvaliteten er knakende god, med balansert kontrast/skarphet og med nydelig bokeh. Litt sjarmerende lysavfall mot hjørnene kan rettes opp i post om ønskelig.

Ernst Leitz Wetzlar eller mer kjent som Leica produserte sine første 35mm kamera prototyper i 1913. Navnet Leica kommer av kombinasjonen etternavnet «Leitz» og «camera», Lei-ca. Wetzlar, er navnet på byen hvor selskapet holdt til og ligger omtrent midt i Tyskland. Leica har på mange områder verdt selve kilden til flere kjente objektiv- og kameradesign som er flittig kopiert av konkurrentene. Og flere moderne objektiver er en videreutvikling av den samme essensen som ble funnet opp av de tyske Ingeniørene i første halvdel av 1900-tallet.

Kamera: Sony A7 II

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *