Schneider-Kreuznach Cine-Xenon 25mm f/1.4

LAND: Tyskland
FATNING: Arri Standard

Schneider-Kreuznach Cine-Xenon 25mm f/1.4

En god kollega lånte meg et par klassiske filmobjektiver i Arri standard fatning. Arri standard fatning ble erstattet av Arri bayonett fatning i 1965, noe som gir en pekepin på når objektivet er produsert. Objektivene kom også med et tretti år gammelt Arri standard til m39 adapter, noe som skulle tilsi at dette kunne tilpasses til et moderne systemkamera uten utfordringer. Desverre fikk jeg ikke full uendeligfokus med det medfølgende adapteret, men objektivet viste seg som et godt nærbildeobjektiv også.

Schneider-Kreuznach Cine-Xenon 25mm f/1.4 er et spennende helmekanisk objektiv for 16mm film bygget i metall. Sammenlignet med tilsvarende optikk for C-fatning er størrelsen noe større. Objektivet vignetterer litt mekanisk helt ytterst i hjørnene tilpasset OM-D med m43 brikke, noe som tilsier at den er konstruert med en bildesirkel for å dekke 16mm film. Objektivet har en bryter for å bytte mellom aktiv og passiv klikkstopp og blenderen har fem lett buede lameller som kan blendes helt ned i lukket åpning. Alle bevegelige deler glir jevnt med passe motstand og nærmeste fokusavstand ligger på en 35cm på avstandsskalaen.

Schneider-Kreuznach Cine-Xenon 50mm f/14 oppviser middels senterskarphet fra åpen blender tilpasset OM-D, men opptrer knivskarpt ved å blende ned et par trinn. Bokeh, den uskarpe delen av bildet oppleves som gjennomsnittlig god, men med noe uroligheter på enkelte motiver. Schneider-Kreuznach Cine-Xenon 25mm f/1.4 fungerte ypperlig til nærfoto, men desverre fikk jeg ikke prøvd objektivet på lengre brennvidder.

Schneider konsernet ble stiftet 18. januar 1913 av Joseph Schneider som «Optische Anstalt Jos. Schneider & Co» i Bad Kreuznach i Tyskland. Selskapet skiftet navn til «Jos. Schneider & Co, Optische Werke, Kreuznach» i 1922, og videre til dagens «Jos. Schneider Optische Werke GmbH» i 1998.

Kamera: Olympus OM-D

Schneider-Kreuznach Cine-Xenon 50mm f/2

Schneider-Kreuznach Cine-Xenon 50mm f/2

Schneider-Kreuznach Cine-Xenon 50mm f/2 oppviser meget bra senterskarphet fra åpen blender og har nydelig tegning. Objektivet vignetterer noe i hjørnene, dog ikke plagsomt mye tilpasset fullformat. Bokeh, den uskarpe delen av bildet oppleves som kremet og fin, men med noen artefakter på mitt eksemplar i høylysene pga urenheter i optikken. Alt i alt er Schneider-Kreuznach Cine-Xenon 50mm f/2 et meget hyggelig bekjentskap som overrasker positivt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.