ÅR: 1960-tallet
LAND: Japan
FATNING: m42
Dette litt snodige Soligor 135mm f/3.5 objektivet har prefiks «T» i serienummeret som betyr at objektivet er tilvirket av Tamron og er en mindre utgave av den tidligere omtalte storebroren Soligor 135mm f/2.8. Tamron objektivene som er produsert for Soligor er på et generelt grunnlag veldig gode og er blant de tidligste Soligor objektivene som kom på markedet. Byggekvaliteten er bra i solid metall og alle bevegelige deler glir fint. Soligoren har trinnløs preset blenderinnstilling med tolv blenderlameler som blir tilnærmet rund nedblendet for penest mulig bokeh.
Skarphet og kontrast er god på åpen blender og hjørnene henger brukbart med. Det fremre elementet sitter svært langt ut i kroppen og gjør at objektivet er utsatt for refleksjoner noe som gjør at kontrasten fort kan falle dersom man ikke bruker solblender. En «hotspot» som dekker et større område i sentrum er også svakt synlig i enkelte situasjoner, men bare dersom man blender ned i dette tilfellet. Soligor 135mm f/2.8 hadde også denne utfordringen og det er nærliggende å tro at det er en svakhet i objektivdesignet på 135mm objektivene i denne TamronSoligor serien som produserer denne artefakten. Bokeh oppleves som pen, men kanskje ikke like kremet som Soligor 135mm f/2.8.
Allied Impex Corporation(1956) het det amerikanske selskapet som distribuerte merket Soligor. Foretaket produserte ikke objektiver selv men brukte ulike Japanske produsenter og solgte rimlige objektiver som et alternativ til de mer etablerte og kjente merkene i konkurranse med flere andre billigmerker hvor Vivitar kanskje var dens argeste konkurrent.
Hei.
Flotte sider.
«Artig» at hotspot dukker opp også her. Jeg får det også min Tamron 90mm 2.5. macro med manuell fokus. Husker ikke modellnummeret. Jeg hadde en teori om at det kom av reflekser fra det bakre flate linseelementet mot A7 sin sensor. Men bare en teori fra min side.
Hei Bjørn og takk for innlegg. Ja mulig det kommer av reflekser fra sensor, jeg har opplevd det på flere moderate teleobjektiver.