ÅR: 2012
LAND: Japan
DESIGN: 7 elementer/ 3 grupper
FATNING: m43
VEKT: 298g

Har du noen ganger kommet i situasjoner hvor du har tenkt, «Oi, her skulle jeg hatt et teleobjektiv»? En lang og tung tele har jeg vel aldri tatt med meg om jeg ikke på forhånd har planlagt at jeg skal skyte med tele. Dette er en av scenarioene hvor speiltelen kan gjør nytte for seg.
Tokina Reflex 300mm f/6.3 MF Macro er et uvanlig og fasinerende lite objektiv. Den lave vekten og kompakte størrelsen gjør at den fint kan puttes (og glemmes) i en jakkelomme. Objektivet er også meg bekjent den eneste speiltelen som er konstruert for kun m43 formatet. Objektivet gikk ut av produksjon i 2020 og kan være litt vanskelig å få tak i brukt, hvertfall i Norge.
Byggekvalitet og funksjoner
Tokina Reflex 300mm f/6.3 MF Macro bygget i lett metall (aluminium?) og byggekvaliteten oppleves som solid og presis. Både brennvidden og blenderen på f/6.3 er fast. Nærgrensen for fokus ligger på bare ca. 70cm. Dette gir en svært god forstørrelse på denne brennvidden, og derav betengnelsen «makro» i navnet. Det lange fokusintervallet gjør at man også må være svært presis på hånda for å treffe fokus. Filterdiameteren er Ø55, og objektivet har også elektriske kontakter for overføring av metadata til kamerahuset. Elektriske kontakter gjør også at kamera kan stilles inn på autoforstørrelse når man roterer fokustønna, kjekt.

Bildekvalitet og tegning
Tokina Reflex 300mm f/6.3 MF Macro oppviser bilderesultater som en typisk speiltele. Smultringbokeh, lav kontrast med påfølgende slapp fargemetning er noen av bakdelene med denne teknologien. Kontrast og farge kan man alltid gjeninnføre i redigering, men smultringbokeh må man bare akseptere enten man liker det eller ikke. I enkelte situasjoner kan smultringeffekten tilføre noe spennende til et motiv, mens i andre situasjoner kan det virke forstyrrende.
Skarpheten er i teorien også dårligere på speiltele kontra konvensjonelle objektiver, men jeg opplever derimot at objektivet er mer en skarpt nok, dersom man treffer fokus riktignok. Er man uerfaren med å fokusere manuelt, så vil man definitivt bli en smule utålmodig med dette objektivet 🙂 Men de gangene man treffer, så kan man bli en smule imponert over hva som bor i dette objektivet.
Objektiv har ingen utfordringer med fortegning eller andre optiske avvik, foruten litt glød rundt kraftige høylys på enkelte motiver.
Produsent
Røttene til Tokina ble etablert så tidlig som i 1950 i Tokyo, Japan under navnet Tokyo Kouki. Det første tiåret leverte de tjenester innenfor polering av glass til objektiver for film projektorer og kamera. Fra 1960 begynte de å produsere egne objektiver under merkenavnet Tokina. Selskapet har siden den gang levert objektiver av høy kvalitet til en rekke kamerasystemer.
Kamera: Olympus Pen F







